fredag 6 juni 2008

Glad Nationaldag!

Idag är det Svenska Flaggans dag. Många står en smula handfallna inför denna dag då vi inte riktigt vet hur vi förväntas fira eller vad det är vi firar. För några år sedan blev den 6 juni helgdag vilket förbryllade oss ännu mer. Vad nu?
Det var aldrig regeringens avsikt att hedra nationaldagen och hjälpa svenska folket genom att göra den till en röd dag. Nej, det handlade enbart om att dra in pengar till statskassan.

En sådan här dag tycker jag att det är på sin plats med en liten historielektion kring just Svenska Flaggans dag. På så sätt kan jag kanske kasta lite ljus över vår ambivalens inför denna dag:

Svenska flaggans dag är ett resultat utav nationalromantiken som genomsyrade vårt land sent 1800-tal och tidigt 1900- tal. Mycket av det vi idag förknippar med det genuint svenska skapades av intellektuella och konstnärer då nationalismen började ta form i hela Europa. Den svenska nationalismen manifesterades på flera olika sätt. Man sökte sig tillbaka till allmogen och de umbäranden de led och det håra liv det innebar som allmoge blev nu något fint, svenskt och glorifierades.
Nationalromantikens aktörer sneglade på Dalarna som kom att bli förebilden för det ursvenska. Det blev viktigt att bevara minnet av det gamla bondesamhället. Skansen kom till i den här vevan då det blev mer angeläget att upplysa svensken om det förflutna. Ett friluftsmuseum åt folket.

Artur Hazelius; mannen bakom Nordiska museet och Svenska Flaggans dag. Hazelius introducerade Svenska Flaggans dag 1893. Det uttalade syftet vad att stärka enigheten kring flaggan som nationell symbol. Mer än så var det inte. Jag vet inte om denna dag till en början samlade eller överhuvudtaget tilltalade gemene man och frågan är om den någonsin har gjort det?

Det är inte konstigt att vi står handfallna inför denna dag då den kom till när Sverige, ja hela Europa befann sig i ett rus av nationalism och ordet "nationer" kom till. Ett begrepp och ett varande som vi tar för givet.

Ofta hör vi att vi Svenskar inte har något att fira. Det må så vara om man med firande menar en historia av krig och umbäranden. Personligen tycker jag att det är lite gulligt med en nationaldag i ett land som inte är särdeles nationalistiskt...eller är vi det?


Källa: Det svenska samhället; Arbetarnas tid, Lars Kvarnström och Nordens Historia, Harald Gustafsson

Inga kommentarer: